naar homepage

   Sport en NLP

 

 

Mijn verhaal
Het begon allemaal…in 1996 op een gehuurde mountainbike. Ik werd gegrepen door de techniek van het off-road rijden, zowel bergop en bergaf bied de sport een enorm scala aan uitdagingen. Mijn eerste mountainbike (GT-Talera) kocht ik na een trainingskamp met van STW (Schaats Trainingsgroep Wageningen).

Met een goede vriend ging ik in Tsjechie op mountainbike vakantie en terug in Nederland stelde ik voor om te testen of we sterker waren geworden tijdens een wedstrijd in Oosterbeek. Hier werd ik out-of-the-blue 27e tussen de elite (het was een open wedstrijd waar Bart Brentjens won). Daarna reden we, het groepje van de vakantie, nog in Rhenen mee waar ik mijn eerste overwinning behaalde. Schaatsen werd fietsen in het bos!

Het feit dat ik meteen in een team kwam en mijn materiaal allemaal kreeg (i.p.v. dat ik het allemaal moest kopen) was een enorme impuls in mijn sportieve loopbaan. Ik ging meer tijd in het fietsen steken dan ik al in het schaatsen stak, met resultaat: ik kwam in de nationale selectie.

Nationale selectie
In de nationale selectie kon ik mij nog verder ontwikkelen tot ik in 2003 bij de beste 20 van de wereld kon mengen en ik uitzicht begon te krijgen op een plek voor de olympische spelen in 2004 in Athene. Het lukte

Géén Olympische Spelen op de mountainbike

mij net niet om te kwalificeren door een val in een nietszeggende wedstrijd waar ik aan het testen was hoe het met de vorm was. Ik ontwrichtte mijn schouder waardoor ik 3 weken helemaal niet kon fietsen.

Een waar drama en dat precies een week voor de wereldbeker in Houffalize waar ik naar toe had gewerkt. In 2004 kwam ik pas weer in de buurt van de eis van het NOC*NSF om bij de eerste 12 te komen door 13e te worden in Calgery (Can). Geen Olympische Spelen op de mountainbike, dan maar wat anders proberen dacht ik. Ik ging de weg op en het veld in.

In het veld werd ik begin 2005 5e op het NK in Zeddam en plaatste mij net niet voor het WK in Sankt Wendel. Wat ik niet erg vond omdat ik daardoor de Ronde van Qatar kon rijden waar ik 5e werd in het klassement, achter Tom Boonen. Dat maakte de keus makkelijker. De weg lonkte!

Hoger niveau
Na de overstap van het Heijdens Ten Tusscher team naar Skil-Shimano in 2006 won ik de ronde van Belgie en de Tour of Qinghai Lake in China en nam ik deel aan het WK in Salzsburg. Een kroon op mijn seizoen. In 2007 liet ik in de ronde van België zien dat ik een niveautje hoger aankan. Wederom finishte ik op het podium. Naast deze tweede plek reed ik in vele koersen bij de top 10. Daarnaast verdiende ik een contract bij Silence Lotto voor 2008.

Na het behalen van mijn doelstellingen voor 2008 (Vuelta gereden en 21e in Vlaanderen) sloot ik een mooi jaar af bij Silence Lotto. Mijn contract bij de Rabobank wielerploeg zag ik als een erkenning voor mijn goede werk en resultaten van 2008 en nam ik dan ook met beide handen in ontvangst.

Rabobank wielerploeg

2009 is voor mij een geslaagd jaar geweest omdat, de overwinning van de Giro d’Italia, voor Denis Menchov, mijn waarde voor de ploeg heeft weergegeven. Daarnaast heb ik met een paar mooie uitslagen mijn eigen kwaliteiten wederom laten zien.

mijn 1e Tour de France

2010 was voor mij een mooi jaar doordat ik mijn eerste Tour de France reed en meteen een mooi resultaat, 8e, neerzette in de laatste afsluitende tijdrit.

De Eneco tour, het NK en de Tour of California waren andere hoogtepunten. 2011 heb ik mij wederom gekwalificeerd voor de Tour na mijn mooiste resultaat tot nu toe, 3e in Parijs Roubaix. Helaas kwam ik ten val in de tweede etappe van de Tour in 2012 en brak mijn heup, gelukkig was ik weer, mede dankzij de yoga, snel met mijn herstel bezig in kon 5 weken erna weer een eerste wedstrijd rijden. Mijn laatste grote triomf was de overwinning in de 2e etappe van de Worlds Ports Classic in september 2013.

De bergtrui in de Giro d'Italia in Arnhem was zijn laatste spectaculaire overwinningen: https://www.youtube.com/watch?v=ifViAJed5VU

 

Hoe creëer je succes?

Wat kunnen we leren van een topsporter die NLP gebruikt?

Laatste nieuws (15 augustus 2016, uit 'de Stentor'):

Elis Ligtlee werd maandag olympisch kampioene op het onderdeel keirin. .......'
Ligtlee: ,,Daarvoor is René (Wolff, de bondscoach) ook zo belangrijk. Hij kent alle sterke en zwakke punten van elke renster'', vertelde ze na een achtervolging op de Litouwse, die ze tamelijk laat inzette. ,,Maar toen ik er eenmaal naast kwam wist ik ook dat ik ging winnen.'' Dat zelfvertrouwen dankt ze ook aan Maarten Tjallingii, de inmiddels voormalig wegrenner die in mentale begeleiding doet. ,,Na de WK was mijn vertrouwen even weg, hij heeft me geholpen.''

Maarten begeleidt sporters en anderen die van een sportive geest houden in zijn coachingbedrijf Mii couching: http://www.mii-coaching.com/

 

Maarten aan kop in de ontsnapping in Milaan 22 maart 2015

Maarten in Paris Roubaix 2012

Even voorstellen:

Maarten Tjallingii (36 jr) (wikipedia)
Was tot 1-7-2016 Professioneel wielrenner bij de Jumbo-Lotto (vroeger Rabo) ploeg.
3 x deelname aan de Tour de France (2010, 2011, 2012)
5x deelname aan de Giro de Italië (2009, 2013, 2014, 2015, 2016)
3x De Vuelta de Espanha (2008)
3e Paris – Roubaix (2011)
1e alg klassement Ronde van België (2006)
1e alg.klassement Ronde van Qinhai Lake China (2006)
1e alg klassement Tour du Fasso (2003)
5e NK Cyclocross (2005)
2nd, National MTB Championship (2006)
1e Afxentia (Cyprus) MTB (2004)
Kaprun, wereldkampioenschap mountainbike 33-ste, 2e Nederlander (2002)

Getrouwd met Petra Hofs, vader van Sven (4) en Nina (2), zoon van Sytse en Marlies Tjallingii

Hobby's: Yoga, Schaatsen, koken!

Wat is succes?

of of

of of of

Is succes alleen uit te drukken in podium plaatsen?

Of heeft succes ook te maken met hoe gelukkig je je voelt?
Of hoeveel je geniet van wat je doet, ook bij trainingen, bij wedstrijden die je niet wint?
Of wat je zegt tegen jezelf als je hogere verwachtingen had, dan je kunt realiseren?
Heeft succes ook te maken met je familie, met je ouders, met je vrienden, met wat je voor de wereld doet?


Op welk Niveau creëer je succes?

Wat is jouw missie in je leven?

............................................en in de sport?

Wat is je einddoel?
Wat is je eerste stap in die richting?
Hoe maak je van een groot doel een klein doel?

Een reis van duizend mijl begint met

................................................... de eerste stap.

 

video: Op bezoek bij Maarten Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=aSgqZmp_4Z0

Wat is jouw missie in de wereld?

In actie als Ambassadeur voor de Nierstichting. Maarten zelf heeft maar één nier.

Missie in de wereld: Right to play (www.righttoplay.com/netherlands/Pages/Home.aspx) in Mozambique samen met Koos Moerenhout, Maarten woonde zelf van zijn 3e tot zijn 12e in Mozambique)

In actie voor dieren: (http://www.wakkerdier.nl)

verkiezing van de meest sexy vegetariër

 

Welke niveaus heb je nodig voor succes?

    alles op één lijn brengen

                Allemaal!

Hoe ontwikkel je jouw talenten?

Maarten met een chemo (2 jr) .  Maarten (rechts) met Papa, Riekje, en vriendjes bij huis in Mozambique (4 jr)

Maarten op skateboard (12 jr)                                                   Maarten Berg tot Berg race (14 jr)       Maarten Schaatswedstrijd (16 jr) Maarten MTB (20 jr)

 

Hoeveel aandacht geef je aan fysieke training?

 

Prestatiemeting Papendal

 

Hoeveel aandacht geef je aan mentale training?

Wat is het belang van jouw ideeën, overtuigingen, hoe je denkt over jezelf? Kijk eens wat Nick Vujicic voor overtuigingen heeft.

 

Youtube: I love living

Hoeveel tijd en aandacht heb je voor je mentale training?
Dit is wat Nick bereikt heeft dank zij zijn mentale training:Hoe groot is je succes als het niet gaat zoals je wilde?

Vaardigheid: teleurstellingen verwerken!
Paris Roubaix 2012
Maarten Tjallingii kwam zwaar hoestend over de streep in Roubaix. De renner van Rabobank die vorig jaar nog derde werd in de Noord-Franse klassieker over de kasseien, had het ‘veel zwaarder’ dan vorig jaar.
"Ik miste de macht, mijn longen brandden, ik hoestte ze er bijna uit." zei hij terwijl hij met de fiets in de hand over het middenterrein liep richting de televisieplaats van de NOS. "Och joh, ik was heel het overzicht kwijt.“
Boonen werd eerste, Tjallingii werd in Roubaix als 33ste geklasseerd, de derde Nederlander, achter Niki Terpstra (5e) en Lars Boom (6e).
“Dit is grote klasse van Boonen,
nu wil ik snel naar mijn familie en lekker douchen.”

Tour de France 2e etappe 2012, Maarten komt ten val en rijdt nog 40 km naar de Finish met een gebroken heup. Zwaarste teleurstelling uit zijn carriere!

 

Voeding: Vegetariër en toch topprestaties!


Anker je succes

Vertel je succesverhaal en voel de kracht weer opkomen, Druk op een knokkel als je de kracht begint te voelen, vertel door en haal je vinger weer van de knokkel af als je op het hoogtepunt bent. Op het moment dat je in een wedstrijd deze kracht kunt gebruiken, hoef je alleen maar op de knokkel te drukken en je hebt het gevoel weer terug.

 

Hoe kun je het beste een topsporter opvoeden, met de grootste kans op succes?

Kruip in de huid van jezelf, de ander en neem afstand:

Opvoeden met zelfverantwoordelijkheid, ondersteuning, respect en liefde. Maarten heeft zijn carriere zelf gekozen en er de omstandigheden voor gecreëerd.

Succes in World Ports Classic 2013 2e etappe 2e etappe 190 km Rotterdam – Antwerpen
Tot slot: Doelen bepalen, risico nemen, alles inzetten, succes behalen: 20 km voor Antwerpen, waar de Finish is, ontsnapt Maarten en rijdt alleen voor de kopgroep uit en wint.

Video van 2e etappe in de World Ports Classic