Niet slapen? Lang wakker liggen?

 

    Lekker slapen

Nachtrust is belangrijk, als je s'nachts ligt te maken en de slaap niet kunt vatten kan deze ontspannings oefening je goed helpen.

Ik zelf hoef alleen al aan de oefening te denken en ik begin al te gapen.

Waarom niet probreren?

Het principe van deze trance oefening is: Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden/verwerken

Het woordje niet bestaat alleen in taal (onze interne en externe dialoog) en niet in de beelden, geluiden, gevoelens, smaak, geur van onze interne voorstellingen. Je kunt pas ergens niet aan denken als je er eerst wel aan gedacht hebt. Als je niet aan je beste vriend wilt denken, moet je eerst aan je beste vriend denken (je creëert een interne voorstelling bestaande uit beelden, geluiden, gevoelens, geur en smaak) om vervolgens te ‘weten’ (interne dialoog) dat je niet aan hem wilt denken!

Zo heeft ook de uitspraak dit moet ik niet vergeten een andere impact op ons dan de uitspraak dit moet ik onthouden. Het is dus effectief om positief geformuleerde boodschappen te gebruiken.

Natuurlijk is dat heel belangrijk om te weten, maar besef dat ons brein geen ontkenning kan vasthouden.

Denk NIET aan een het roze olifantje.

Denk niet aan een rode auto. Denk NIET aan die chocoladetaart. Denk niet aan alles wat je vandaag gedaan hebt. Denk niet aan wat je morgen allemaal moet doen.

Wat gebeurt er?

Dat is interessant! Als jij je richt op allerlei dingen die je niet wilt, gaat daar (vaak onbewust!) veel aandacht naartoe. Waar je je aandacht op richt wordt groter het groeit.

Dus wat doe je als je echt jezelf rust wil geven?

Richt je op datgene wat je WEL wilt. Bijvoorbeeld denk aan het grijze olifantje:

Nu s'nachts als je niet kunt slapen. Als je alsmaar denkt ik kan niet slapen, of je denkt ik wil niet denken aan wat ik gisteren deed of wat ik morgen moet doen dan worden deze gedachten versterkt, ze groeien. Ze houden je wakker.

Dus richt je ontspannen op neutrale delen van je lichaam en ontspan je bewust. Neem de tijd en laat elke spier zich ontspannen.

In de audio file die je hier kunt downloaden heb ik ingesproken waar je in kunt meegaan om te ontspannen. Je kunt het na enkele keren natuurlijk ook makkelijk zelf zonder audio.

Download de audiofile

MP3: Ontspanningsoefening

M4A: Ontspanningsoefening

 

 Lekker slapen! Van gapen naar slapen.