Je ongekende vermogens: je kunt met meer succes leven dan je denkt!

Dit is één van de praktische en makkelijk toepasbare technieken die je in de basiscursus kunt oefenen met verbazende resultaten.

Wat is het resultaat van jouw compliment?


 

                 

Maak een zonnestraaltje door complimenten te geven!

Het mooie van NLP is dat het je helpt om nieuwe dingen te doen waar je anderen blij van kunt laten worden en zelf ook blij van wordt.

Maak een zonnestraaltje door een complimentje!
De vaardigheid van het geven van complimenten is een gave kunst. Het idee van het bewust verbeteren van jouw vaardigheid om complimenten te geven, roept meteen gedachten op over het leggen van betere relaties en duurzame contacten. Het geven van een schouderklopje bouwt aan een goede verstandhouding met de mensen om je heen. Je creŽert relaties vanuit je eigen bronnen die van grote waarde kunnen zijn wanneer je die het meest nodig hebt.

Het geven van een pluim is niet iets wat de meeste mensen van nature veel doen. Dus hoe zou je deze waardevolle vaardigheid nog willen verbeteren?

Dat kun je doen met 'PLUIM'

1) Wees Precies en specifiek met jouw compliment!
De beste complimenten die we ontvangen zijn die specifiek zijn voor onszelf zijn. Welke van de volgende complimenten zou je liever ontvangt na het geven van een presentatie?

"Wat een geweldige kerel/vrouw ben jij!" (op identiteitsniveau)

Of

"Geweldig werk, dat je dit zo goed gedaan hebt, het was helemaal nieuw voor mij!" (op gedragsniveau)


De eerste versie komt uit als een generalisatie en kan flauw overkomen, terwijl de tweede uitspraak spreekt over wat je gedaan hebt, die specifieke prestatie van deze dag. Als je bijvoorbeeld tevoorschijn komt met unieke en meeslepende gegevens voor jouw presentatie, dan heb je veel meer waardering voor een compliment over deze inspanning dan een compliment waarin je harde werk niet genoemd wordt.
Als het mogelijk is, probeer dan je complimenten aan te passen aan iets specifieks.
In plaats van te zeggen:
"Je ziet er goed vandaag," ---> zeg: "Wat een smaakvolle das heb je gekozen, daar word i k vrolijk van.
Of, in plaats van:" Het was een goede avond" ----> probeer eens iets te zeggen als:" Ik heb echt genoten van de film die je uitgezocht hebt voor vanavond. "
Ook weer niet al te specifiek zijn: Een compliment na een avondje naar de film over hoeveel zoenen de geliefden hebben uitgewisseld, geloof je niet.
2) Kijk uit voor al te Lovende complimenten
Als je complimenten geeft op identiteitsniveau kan dat overdreven overkomen.

"Wat ben je toch een fantastische kanjer" (op identiteitsniveau)

Houd het kort en bondig, dat komt het beste over. Een te uitgereid compliment kan wat gezocht en daardoor niet echt gemeend lijken.

"Wat heb je dit werk toch in een korte tijd met zoveel precisie en zoveel deskundigheid en aandacht en overgave en .... gedaan" (op gedragsniveau maar te gedetailleerd)

3) Maak je compliment Uitdagend
Met een compliment kun je ook iemand uitdagen om het een volgende keer nog beter te doen. Het blijkt dat doordat je aandacht geeft aan iets wat wellicht nog niet zo bewust gedaan werd, je met een compliment de aandacht hierop kunt richten. Iemand die wellicht een beetje introvert is en meestal weinig zegt, kun je prima uitdagen door een compliment te geven als hij/zij wel een keer iets zegt. Vanuit het perspectief van de ontvanger kan dat opgevat worden als een aanmoediging om gedrag dat niet zo vaak vertoond wordt vaker te doen.

4) Laat je compliment Indalen
Geef een compliment met aandacht terwijl je de ander aankijkt en wellicht even knikt. De ontvanger kan op zo'n manier het compliment even laten indalen en het positieve gevoel de kans geven om te laten opkomen. Gevoelens hebben altijd meer tijd nodig dan gedachten.

5) Maak er Maatwerk van gebruik de formule
Richt je compliment op de persoon voor wie het bedoeld is en geef aan welk gevoel dat bij jou oproept. Daarvoor hoef je niet te vergelijken met een ander die het minder goed zou doen. Haal geen anderen naar beneden!
Als je moeite wilt doen om jouw compliment natuurlijk en gemeend te laten klinken, is het goed om een formule in gedachten te hebben die je kunt gebruiken om toekomstige complimenten te vormen.

Probeer eens deze formule:

[Hoe je je voelt, ik boodschap] + [over iets specifieks op omgevings- gedrags- of vaardigheidsniveau] + [waarom je er zo over denkt, waarbij je een waarde of behoefte kunt noemen, die voor jou belangrijk is]

Laten we eens kijken hoe dit werkt bij een bepaalde persoon. Stel, je wilt een collega complimenteren over zijn/haar hulp met het bij elkaar zoeken van gegevens die je nodig hebt voor een groot rapport. Naar aanleiding van de bovenstaande formule, zou je kunnen zeggen:

"Ik waardeer je hulp bij het verzamelen van de gegevens voor mijn verslag. Ik had mijn deadline niet gehaald zonder jouw steun!" (op gedragsniveau)

Al met al, je hebt een goed gevoel, een specifiek gedrag dat je waardeert en je geeft een reden waarom je er zo over denkt. Probeer deze formule in verschillende situaties. Je kunt natuurlijk ook met een variatie komen die voor jou nog natuurlijker aanvoelt. Al doende zul je merken dat het geven van waardevolle en gewaardeerde complimenten een tweede natuur voor je zal worden.
Probeer je compliment te geven zo kort mogelijk na de feitelijke gebeurtenis waar jouw compliment over gaat. Als je iets zegt als: "Ik vond het geweldig hoe je de presentatie de vorige maand gaf," of "Mooi werk, de presentatie die je gaf een paar weken geleden," kan dat overkomen als 'Waar heb je het over?' Je wilt dat je complimenten echt en integer zijn.

Uiteraard zal het je niet altijd lukken om iemand te complimenteren direct na iets wat hij/zij gedaan heeft. Laat in zo'n geval het compliment achterwege. Het is niet nodig om elke keer dat je een compliment kunt geven dat ook te doen. Door er simpelweg een prioriteit van te maken om complimenteren in de praktijk van je leven te integreren, zul je je kansen om dit soort zinvolle positieve feedback te geven en te ontvangen vergroten Je zult zien hoeveel je dit helpt om je persoonlijke en professionele relaties te laten groeien.

Laat dit het resultaat zijn van jouw compliment: