"Once you conquer your selfish self, all your darkness will change to light." Jalal ad-Din Rumi, Soefi wijsgeer
(Op het moment dat je je egoìstische zelf hebt overwinnen, zal je duisternis in licht veranderen.)

 

   

  

 

 

 


 

 

 

 

Project: Bibliotheek voor getraumatiseerde kinderen in het Al-Khidr Klooster in Deir el Balah, Gaza Strook

Reem Abujaber en haar team werken met het NAWA project om getraumatiseerde kinderen in Deir el Balah, een stad in het midden van de Gaza strook te ondersteunen. Deir el Balah heeft de het hoogste percentage armoede in Palestina en het is historisch gezien een van de oudste Christelijke steden. Het woord Deir betekent klooster. Er is daar een klooster dat ongeveer 1700 jaar oud is end dat bijna in elkaar stort. Tijdens de winter in 2013-2014 is er een muur ingestort en we zijn bang dat het weer te lijden heeft van de zware winter in Gaza (het heeft er gesneeuwd). NAWA heeft onlangs een overeenkomst gesloten met het ministerie van Toerisme om het klooster te restaureren en er een bibliotheek voor kinderen van te maken. Ze hebben daarvoor $ 40.000, waarvan al $30.000 bij elkaar is via project via UNICEF. We willen met ons feest dit project graag mee ondersteunen. Reem heeft één van onze cursussen meegemaakt en we weten hoe Reem Abujaber zich hiervoor inzet en een warm hart heeft voor de kinderen in Gaza. Wij vinden het bijzonder dat Reem dit project is gestart en daarmee als Moslim vrouw gaat voor herstel van een oud klooster.

Deir al-Balah, de plek waar het oude klooster staat, dateert uit de Late Bronstijd, toen het dienst deed als een versterkte buitenpost van Egypte. Het klooster werd er gebouwd ofwel door een monnik Hilarion in het midden van de 4e eeuw of door Sint George, in het midden van de 3e eeuw. Ofschoon het gebouw al 1700 jaar oud is, is het nog steeds in een goede staat en kan het gemakkelijk gerestaureerd worden.

Volgens de statistieken van het ministerie van onderwijs in Gaza, profiteren 22.466 kinderen die in het midden van Gaza wonen van scholen van de regering, UNWRA en privé scholen. De stad Deir el Balah is een van de belangrijkste steden in het midden van de Gaza strook. De kinderen die er wonen hebben geen toegang tot andere culturele, recreatieve of onderwijs diensten behalve de scholen. Er zijn in die streek van Gaza 18 scholen (basis en middelbare scholen) waar de kinderen 's morgens, 's middags of 's avonds naar school gaan. Door de oorlog in 2014 is de druk op de noodzaak om ruimte te creëren voor een gewoon en normaal leven enorm groot geworden. Ruimte om te lezen en verschillende gemeenschappelijke culturele activiteiten, Reem is de initiatiefneemster van het NAWA For Culture and Arts Association dat naschoolse culturele activiteiten biedt voor de kinderen in Deir-el-Balah. Zij heeft ook het plan opgevat om het klooster te restaureren om daarin een bibliotheek te starten. Al Deir is het arabische word voor klooster. Christelijke monument. De eerste fase van herstel zou volgens plan in April 2015 afgerond zijn, dan komt de tweede fase van het inrichten van de bibliotheek. We zullen zorgen dat er op ons feest recente informatie over het project is.


We bevelen dit project van harte aan, omdat we weten hoe dramatisch de situatie speciaal voor kinderen in Gaza is en hoeveel toewijding er is van Reem op dit project tot stand te brengen.

Sytse en Marlies Tjallingii

We hebben nog veel plannen, daarom vinden we het leuk om op deze manier een bijdrage te leveren aan ons en haar project. Bijdragen zijn welkom op INGBNL2A NL19INGB0000220644 tnv Quakerhulpfonds met vermelding van project van Sytse en Marlies.